Skab fremtiden med bæredygtigt træ

Træ skønnes til at have en afgørende rolle i fremtidens byggeri. Men vi kan ikke bare bruge løs af den globale træressource uden at sikre, at det kommer fra skove, som kan dokumentere deres ansvarlighed og bæredygtighed. Og her kommer PEFC ind i billedet.


Skab fremtiden med bæredygtigt træ

PEFC projekter

Træ skønnes til at have en afgørende rolle i fremtidens byggeri. Foruden de åbenlyse fordele ved at kunne mindske sektorens samlede CO2-udledning, så har træ også nogle æstetiske, tidsøkonomiske og helbredsmæssige fordele. Men vi kan ikke bare bruge løs af den globale træressource uden at sikre, at det kommer fra skove, som kan dokumentere deres ansvarlighed og bæredygtighed. Og her kommer PEFC ind i billedet.

Mindsker industriens CO2 udledning

Byggeri står for op mod 40% af den samlede CO2 udledning i Danmark, så derfor giver det stor gevinst, hver gang man i byggeriet prioriterer bæredygtighed i materialevalget. En af de helt store problematikker er at beton, stål og glas udleder meget CO2 under produktionen, og lige nu fylder de meget i dansk byggeindustri. Træ derimod opsuger og opbevarer CO2, og det har vist sig, at træ ikke kun er bæredygtigt, det kan også bære store masser. Det er nemlig vist muligt, at man kan bygge trækonstruktioner i adskillige etagers højde.

Træets muligheder i byggeriet

Træ har vist sig at have mange fordele, hvis det benyttes korrekt i byggesektoren: træ i konstruktionen har nemlig både en positiv indvirkning på det personlige miljø, da det skaber et godt indeklima, men det er også hurtigt og effektivt at bygge med. Med præfabrikerede elementer og lette materialer er det nemt at flytte på større konstruktioner. Udviklingen af ny løsninger og produkter i træ er i fuld gang, hvilket skal afhjælpe de 'knaster' der stadig findes i byggebranchen.

Netop træbyggeriets udvikling og de 'knaster' som man stadig søger at finde en løsning på, blev belyst til Build in Wood 2021. Læs mere om det her

Dokumenter byggeriets bæredygtighed ved hjælp af træ

Flere virksomheder oplever større efterspørgsel efter byggeri, hvor certificeret træ og andre certificerede bygningsdele indgår. Det skyldes bl.a. at den stigende efterspørgsel på bæredygtighed tvinger virksomheder til at dokumentere dette. Med forkortelser som DGNB, LEEED, BREAM og Svanemærket har branchen fået redskaber og systemer til at dokumentere, at byggeriet er bæredygtigt.  

Eksempelvis har Jakobsen Huse bygget huse i træ i flere år og færdiggjorde i starten af 2020 verdens første PEFC-certificerede parcelhus. Med denne titel blev arbejdet med dokumenteringen af træ i forbindelse med husets DGNB-certificering lettere, og huset kunne i sidste ende lade sig DGNB-certificere med platin udmærkelse.

Læs mere om Villa Grenaas vej til at opnå den hårdeste og mest omfangsrige certificering indenfor bæredygtigt byggeri, DGNB, og Dennis Friis Thaagaards begrundelser, som ligger bag valgene i byggeprocessen, her.

Tilgængeligheden af PEFC-certificeret træ

www.norlundwood.com

I takt med at efterspørgslen på certificereret træ til byggeriet stiger, øges udbuddet. Det kan helt konkret ses på det PEFC-certificerede areal i Danmark. I juli 2021 rundede PEFC's udbredelse i Danmark et flot hjørne, da 300.000 hektar var PEFC-certificeret, hvilket svarer til et areal på størrelse med Fyn. Jo mere skov, som er certificeret, desto mere certificeret træ kan vi hente i skovene. Derfor er det en positiv udvikling, og det giver danske virksomheder og savværker muligheden for at handle mere lokalt, så de danske skove kan bidrage til den danske byggesektor.

Læs mere om Norlund og efterspørgslen på PEFC-certificeret træ her.

Ikke nok med at certificeret træ som råstof bliver mere tilgængeligt, så bliver flere virksomheder med relation til byggeindustrien også certificeret. PEFC's sporbarhedssystem dikterer nemlig at alle led fra skoven til forbrugeren skal være certificeret, før produktet kan kategoriseres som PEFC-certificeret.

Palsgaard Spær, som er Danmarks absolut største spærproducent, oplever også en markant større efterspørgsel efter løsninger i træ, og de kunne i 2018 lade sig PEFC-certificere. De ønskede med deres certificering at sikre, at deres indkøb af træ ikke bidrog til ulovlig skovhugst og at støtte de skove, som kan dokumentere at skoven forvaltes bæredygtigt. Med deres certificeringen blev vigtige elementer i certificeret træ tilgængelige for byggebranchen.

Læs mere om Palsgaard Spærs PEFC-certificering her

Derudover er certificerede træ blevet hyldevarer i de danske byggecentre - alle de store byggekæder er i dag PEFC-certificeret, og flere er også medlemmer af PEFC Danmark. Det giver professionelle såvel som amatører muligheden for at benytte certificeret træ i deres byggeprojekter.

Læs mere om XL-BYGs medlemskab af PEFC Danmark her

De arkitektoniske muligheder 

Se eller gense webinaret - Skove til bæredygtige byer

I juni 2021 havde de nordiske, nationale PEFC-medlemmer inviteret interesserede til et webinar, som omhandlede spørgsmålet om hvordan træ kan anvendes i de nordiske byer og sikre et nyt niveau af bæredygtighed. 5 kvalificerede gæster og eksperter giver her deres del af svaret på spørgsmålet: Hvordan træ kan løfte bæredygtigheden i nordiske byer. 

Du kan se hele webinaret her. 


WAF uddeler prisen "Best Use of Certified Timber"

Er du arkitekt eller en del af et projekt, som har anerkendt træets potentialer og derfor benytter certificeret træ? Så tilmeld projektet til prisen som ’Best Use of Certified Timber’ til World Architecture Festival (WAF).

World Architecture Festival (WAF) er verdens største arkitektur festival og er en globalt kendt begivenhed, dedikeret til at fejre, dele og inspirere spektakulær arkitektur.

De seneste år har festivalen med støtte fra PEFC anerkendt de arkitekter og projektgrupper, som på grund af deres bæredygtige visioner, har valgt at bygge deres arkitektoniske værker i certificeret træ. Sammen håber vi at kunne fremme væksten af det bæredygtige element i arkitektur ved at vise mulighederne og sætte nye standarder for bæredygtighed. Festivalen uddeler hvert år flere forskellige priser, men ønsker med prisen "Best Use of Certified Timber" at anerkende, fremvise og inspirere ny spektakulær arkitektur i certificeret træ – også de værker som stadig kun findes på tegnebrættet. 

Læs mere om Camp Adventures "Skovtårn", som i 2019 var blandt finalisterne i denne kategori.

Designing the Future with Sustainable Timber

Over hele verden er det muligt for arkitekturfællesskaber at få solidt og konstrueret træ, så de kan levere højt profilerede, prisbelønnede projekter og daglige designs - fra huse, skoler og hoteller, til restauranter, teatre, supermarkeder og swimmingpools.

Under temaet ”Designing the Future with Sustainable Timber” er en række interessenter gået sammen under ledelse af PEFC for at fremme brugen af træ i byggeri generelt og især fremme brugen af certificeret træ. 

Vil du være med, så kontakt Fabienne Sinclair fra PEFC International på fabienne.sinclair@pefc.org.

Læs mere her


Tilmeld nyhedsbrev

Din e-mail adresse