Villa Grenaa: Et koncept-hus baseret på træ
Læs historien om Dennis Thaagaard og Jakobsen Huses projekt, Villa Grenaa - et hus, som er dokumenteret bæredygtigt! Huset har både titlen som Verdens første PEFC-certificerede typehus og Danmarks første DGNB-certificerede villa her, og forhåbentlig kan det være til stor inspiration for alle.
Villa Grenaa: Et koncept-hus baseret på træ
Projekter
I januar 2020 kunne Dennis Thaagaard og Jakobsen Huse ApS invitere til åbent hus på deres færdiggjorte, bæredygtige typehus, Villa Grenaa. Huset, som består af store mængder af træ, er har både titlen som verdens første PEFC-certificerede typehus og Danmarks første DGNB-certificerede villa. Jakobsen Huse har i mange år med innovativ nytænkning været dedikeret til at udvikle bæredygtige typehuse, og i samarbejdet med bygherrer Dennis Thaagaard har de taget et stort skridt i retningen af en mere bæredygtig fremtid for alle familier – og det skyldes især brugen af træ.
Da Louise og Dennis Friis Thaagaard bestemte sig for det ambitiøse byggeprojekt, var det med tanken om at kunne inspirere andre til at gøre det samme. De ønskede at bevise for de familier som vælger at bygge nyt, at der findes mange muligheder for at tage aktive bæredygtige valg i deres byggeri. Familien bag Villa Grenaa havde en intention om at implementere så mange bæredygtige løsninger, og deres DGNB-certificering og PEFC-certificering er et bevis på, at familien er lykkedes med deres projekt.
Et hus af træ
Når et træ vokser optager og lagrer det CO2, som opbevares i træet selvom det bliver fældet. Det betyder, at vores byggerier kan blive til lagre af CO2, hvis vi blot bygger i træ. Det gælder også fremtidens familieboliger, og netop sådan en bæredygtig bolig var hvad Dennis Thaagaard ønskede, da husdrømmen skulle være en realitet.
Jakobsen Huse som samarbejdspartner til at bygge en miljøbevidst bolig. Jakobsen Huse har siden virksomhedens begyndelse i 2016 haft et særligt fokus på at benytte naturens egne materialer, i så vid udstrækning, det er muligt. Derfor kunne Villa Grenaa opnå titlen som verdens første PEFC-certificerede typehus, da 84,4% af det træ de benyttede, kom fra ansvarlige, bæredygtige kilder.
”Vores konstruktioner er altid i træ, vi isolerer med træfiber og bruger OSB træplade som dampbremse og ca. 90% af vores kunder vælger også træ på facaden,” forklarer Maria Venø Jakobsen, Direktør for Jakobsen Huse ApS.
Og uddyber:
”Vi har udviklet et koncept-hus baseret på træ, og det skyldes de mange fordele ved at benytte træ i byggeriet af boliger – det gælder både for beboere og miljø. F.eks. optager og lagrer træ CO2 fra luften og huset bliver åndbart for beboerne, hvilket skaber et optimalt indeklima.”
Træ giver topkarakter
De bæredygtige tiltag er at finde i hele huset, men selve husets konstruktion består primært af træ. Det at benytte træ til familiehusets konstruktion er et valg, som har en masse sidegevinster, og dermed får træet en større rolle end blot for konstruktionen. Det gælder både det æstetiske udtryk og det personlige klima, og derudover fungerer træ som et karbonlager, så CO2 bliver opbevaret i huset.
Men beslutningen om at benytte træ i konstruktionen har også haft en særlig betydning for de point, der er givet i DGNB-certificeringen.
"Vi har fået masser af point i DGNB-certificeringen, fordi vi havde PEFC dokumentationen, og derved kunne bevise at vores materialer stammede fra bæredygtigt forvaltede skove. Herudover gav det også masser af point blot det faktum at huset er lavet af træ, da det giver et utroligt godt klimaaftryk ift. murstenshuse," fortsætter Dennis Friis Thaagaard.
Før NEPCon Certificering, som den uafhængige tredje-part på projektet, kunne udstede et PEFC-certifikat, var det Jakobsen Huse, som havde ansvaret for at få dokumenteret alt træ, som senere skulle vise sig at gøre arbejdet med dokumentering af træ i DGNB lettere. Det har været tydeligt, at Villa Grenaas PEFC-certificering har understøttet DGNB-certificering. På samme tid har Dennis Friis Thaagaard og familien fået et hus, som andre kan lade sig inspirere af, og de har påvist at certificeret træ vægter højt i graden af bæredygtighed.
Mere træ, mere sporbarhed
At træ får en større rolle i dansk byggeri, er i sig selv positivt, men hvis vi ønsker at bruge en gradvist større mængde træ, er det en nødvendighed, at træet er certificeret. Derfor er det positivt, at branchen er ved at blive opmærksomme på, at sporbarheden er i orden. Certificering er nemlig forbrugernes garanti på at træet ikke kommer fra skovrydninger, men fra skove, som vil eksistere i mange år. Den stigende opmærksomhed ses globalt, hvor PEFC er gået fra 275 mio. ha skov i 2015 til 325 mio. ha i 2019.
Et rodnet i udvikling
Det er ikke altid nemt at være pionerer. Da ambitionerne var at skabe et 100% bæredygtigt huskoncept, er de produkter, som Jakobsen Huse ønsker at benytte, ikke altid tilgængelige i de danske byggecentre.
Ikke desto mindre er både Maria og Dennis fortrøstningsfulde, da de begge udtrykker at fremtiden nok skal give plads til mere træ i byggeriet.
”Der kommer stadig nye typer af ’træ’ til byggebranchen – især i form af nye behandlingsmetoder. Disse vil give plads til nye udtryk og funktioner fremover,” forklarer Dennis Thaagaard.
Maria Venø Jakobsen uddyber:
”Vi oplever i større udstrækning at der endelig sker en positiv udvikling ift. at der udvikles nye og bæredygtige alternativer til traditionelle miljøbelastende og indeklima-skadelige materialer og kemibaserede løsninger - og samtidig ser vi også en udvikling i, at disse naturlige og bæredygtige materialer bliver hyldevare hos underleverandørerne. Vi ønsker især at takke Ventilationsvinduet, Sagawood, STARK og Dansk Træfiber Isolering, der har gjort materialerne tilgængelige, og Morten P. Djurslands Tømrer og Snedkerfirma, der som projektets hovedentreprenører har taget et stort ansvar i byggeriet.”
Hos PEFC Danmark håber vi at dette projekt bliver et pejlemærke og markerer starten på en ny tid i dansk byggeindustri, hvor dokumenteret bæredygtigt træ bliver en selvfølgelighed i byggebranchen og i familiers hverdag.