PEFC Danmarks Fotokonkurrence 2021: Vinderne er fundet!

PEFC Danmarks årlige fotokonkurrence er slut. I snart to måneder har alle haft muligheden for at tilmelde deres billeder af naturen til vores fotokonkurrence - vinderne bliver offentliggjort her!  

PEFC Danmarks Fotokonkurrence 2021: Vinderne er fundet!

18. juni 2021 PEFC Danmark

Nu er vi nået til slutningen og afsløringen af vinderne af PEFC Danmarks Fotokonkurrence 2021, som åbnede for tilmelding d. 22. april. Vores dommerpanel har udvalgt de billeder, som fordeler sig på de tre øverste placeringer. Vi kan derfor annoncere vinderne af dette års fotokonkurrence – tæt på skoven, tæt på PEFC.

Først og fremmest vil vi i PEFC Danmark gerne takke alle, som har indsendt deres flotte billeder af den smukke natur. Igen i år har det været en stor fornøjelse at være vidne til, hvordan I kan fange naturen gennem en linse, og vi har endda modtaget flere billeder end sidste år. Tak fordi I hjælper os med at sætte fokus på, hvorfor det er så vigtigt at passe på skovene og naturen.

I kan se alle finalisterne nederst på denne side. Vinderne er udvalgt blandt finalisterne af vores jury. I år har juryen bestået af Lisa Westring, sidste års vinder, Palle Thomsen, adm. direktør for Brancheforeningen Danske Byggecentre, og ikke mindst Sune Enevoldsen, projektkoordinator i PEFC Danmark.

Men da det er en konkurrence, er der selvfølgelig også præmier. Hvad de tre vindere har vundet, kan du læse nedenfor, hvor du også kan læse mere om billederne og juryens vurdering. Udover de flotte præmier, deltager de tre vinderbilleder automatisk i den internationale PEFC Fotokonkurrence, hvor 2.000 CHF (ca. 13.000 kr.) venter på vinderen.

Førstepladsen går til en morgenfrisk fotograf

Vi kan med glæde annoncere at vinderen af PEFC Danmarks Fotokonkurrence 2021 er Naja Bertolt Jensen med billedet ”Morning Mist”.

Billedet blev taget på en tidlig morgen på en gåtur i en skov ved Ostia i Italien, og man kan tydeligt se, som navnet antyder, hvordan morgen duggen fordamper og skaber en mystisk stemning.  

”Billedet er smukt fanget, en person der kommer ud fra det mørke, ud i disen og lyset,” forklarer jurymedlem Lisa Westring og Sune Enevoldsen uddyber:  

”Når man først ser billedet, bliver man draget, og man får tanken ”Hvor går stien hen” samtidig med at man nærmest kan dufte morgentågen. Kompositionen leder en ind i billedet og ender på personen. Rigtig flot lys.”

Udover titlen vinder Naja Bertolt Jensen et gavekort til XL-BYG til en værdi af 2.000 kr. XL-Byg er PEFC-certificeret, og hylderne er fyldte med bæredygtigt træ. XL-BYG har igennem mange år støttet PEFC som medlemmer. Læs mere om XL-BYG's medlemskab af PEFC Danmark her.

Andenpladsen

Dette års andenplads og vinderen af plakaterne af Susanne Weitemeyer går til Michael Trebbien med billedet ”Beats per minute”, som han har fanget i Marselisborgskovene i Aarhus.   

Michael Trebbien fortæller følgende om billedet, hvilket var en længere proces:  

”Jeg har kendt dette sted i skoven i årevis, men indtil jeg kom fordi en forårsdag, havde jeg aldrig set stedet i dette lys. Derfor vendte jeg tilbage et par dage senere samme tid på dagen og med det rigtige fotoudstyr. Og så var det bare at finde den rigtige vinkel og vente på de MTB’ere, der hele tiden kommer forbi. Forleden aften arrangerede en makker og jeg, fra vores fotoklub “ISO”, at være klar der - så bliver det altså ikke bedre.”   

Og jurymedlemmerne kan også tydeligt se, at Michael nøje har udvalgt sted og tidspunkt.  

”Her er der tydeligt tænkt over komposition og lys, der helt naturligt leder blikket hen på cyklisten. Billedet viser, hvordan vi bruger skove til at komme ud og viser, hvor storslået den kan være. På en måde vokser træerne helt op himlen,” forklarer Sune Enevoldsen.  

Susanne Weitemeyer, der er kvinden bag de smukke plakater, som Michael har vundet, har blandt andet illustreret naturbøgerne ”Træer og buske” og ”Havets dyr og planter” fra forlaget Gyldendal.

Tredjepladsen  

Sidst men ikke mindst er det Helle Rochat med billedet ”Kvægdrift”, som løber med tredjepladsen. Som beskrivelse af billedet fortæller Helle, at myrer holder bladlus som kvæg og malker dem for den søde sukkerholdige honningdug. Yderst interessant. Billedet, som er taget i skoven ved Frederikshaldparken i Odder, viser en side at skoven, som man ellers skal helt tæt på for at se. Så hun har om nogen taget fotokonkurrencens tema til sig: ”Tæt på skoven, tæt på PEFC.” 

”Billedet giver et befriende blik på naturens orden, hvor det ikke kun er mennesker, der har udviklet kunsten at hold husdyr, vidner om mange facetter af biodiversitet,” forklarer Palle Thomsen, medlem af dette års jury.  

Tredjepladsen sikrer Helle et eksemplar af bogen ”Friluftsrollinger” skrevet af Julie Pio Kragelund fra Muusmann Forlag. Læs mere om Julie Pio Kragelund og hendes syn på begrebet 'friluftsliv' her.  

Vinderen af ”Det bedste billede med børn i naturen”  

I år har vi i PEFC Danmark udloddet en ekstrapræmie – vinderen af denne præmie skal tildeles det billede, som bedst viser børn i naturen. Vinderen af denne pris vil som præmie modtage et eksemplar af bogen "Friluftsrollinger" skrevet af Julie Pio Kragelund fra Muusmann Forlag. Ewelyne Rasmussen vinder i år denne præmie med dette billede.  


Til sidst vil vi i PEFC Danmark gerne takke alle deltagere og vores jury, og derudover ønske vinderne tillykke endnu en gang.   


Tilmeld nyhedsbrev

Din e-mail adresse