Oplev to af finalisterne til ”Best Use of Certified Timber” prisen

PEFC er stolte over at kunne præsentere to af finalisterne til dette års World Architecture Festival, under kategorien “Best Use of Certified Timber”.

Oplev to af finalisterne til ”Best Use of Certified Timber” prisen

17. oktober 2018 Nyheder Alle

PEFC er stolte over at kunne præsentere to af finalisterne til dette års World Architecture Festival, under kategorien Best Use of Certified Timber.

Festivallen afholdes i november måned i Holland, hvor bæredygtige projekter hyldes i en lang række kategorier.

De to finalister i kategorien ”Best use of Certified Timber” er en spektakulær universitetsbygning samt et smukt kapel. Begge projekter er gode eksempler på, at træ kan bruges til alt slags byggeri.

Macquarie University Incubator – Arkitekter

Universitetsbygningen på Macquarie Uniniversity i Sydney er tegnet af Macquarie Incubator arkitekterne, der med projektet vil give de studerende et sted, hvor de kan forske og udvikle idéer. Stedet er designet til at være genanvendeligt, og det er blevet bygget op omkring præfabrikeret moduler af træ. Det har betydet en hurtig byggeproces ved samling og konstruktion. Derudover er der mulighed for at afmontere og flytte bygningen til en ny lokation på et senere tidspunkt. 

Bæredygtighed er kernen i konstruktionsprocessen, og selvfølgelig også i valget af materialer. Der er et godt indeklima året rundt, blandt andet på grund af dobbelt glas og funktionsdygtige vægpaneller. Et solcelleanlæg på taget generer bæredygtig energi.

Bygningen er næsten udelukkende lavet af certificeret træ, inklusiv Victorian Iron Ash, Spruce Glulam og Accoya, hvilket gør bygningen til et godt eksempel på hvordan man kan udnytte træers mulighed for at lagre CO2.

Træet i bygningen er mere end blot konstruktion og valgt af praktiske årsager. Træet giver også bygningen en naturlig glød og en naturlig duft. Selvom bygning let kan flyttes til en ny lokation, er det meningen, at den skal blive på den nuværende placering.

Belarusian Memorial Chapel – Tszwai So, Spheron Architects

Det Hviderussiske Memorial Chapel står opført i London, og er den første trækirke siden storbranden i London i 1666. Bygningen er lavet til det hviderussiske imigrantsamfund i London. Kapellet er udelukkende opført i træ og glas, og afspejler den måde hvorpå hviderussiske historiske trækirker er bygget. Netop trækirkerne i Hviderusland har været inspirationskilden til dette kapel i London.

Bæredygtighed og æstetik går hånd i hånd

Mens træet virker som termiske konvolutter, så medfører formen på bygningen en cirkulation af luft, og giver derfor en hurtig varme. Det betyder en energireduktion på op til 58 % sammenlignet med det tidligere kapel, der lå opført samme sted førhen.  

Bygningen er lavet af præfabrikeret elementer fra radiata fyr og blev samlet på byggepladsen. Kapellet er mere end en blot en træbygning - Det er et vigtigt samlingssted, hvor fællesskabet er i fokus.

PEFC støtter prisuddeling af “Best Use of Certificed Timber”

PEFC arbejder for en verden, hvor mennesker forvalter skovene bæredygtigt, og vil med prisen støtte arkitekter og projektteams, der har gjort brug af certificeret træ i deres bygninger. Prisen skal fejre bygninger, der er konstrueret bæredygtigt, er innovative og som har en stor sans for æstetik og nytænkning.  

Vinderne udnævnes på World Architecture Festival (WAF) i Amsterdam, den 30. november 2018.

Foto: noa* network of architecture, HDD Group


Tilmeld nyhedsbrev

Din e-mail adresse