Tillykke til Finland med 100 års jubilæum

En stor trænation fylder år. Den 6. december 1917 er den præcise dato for Finlands uafhængighed, og det er blevet fejret verden over.

Tillykke til Finland med 100 års jubilæum

20. december 2017 Nyheder Alle

En stor trænation fylder år. Den 6. december 1917 er den præcise dato for Finlands uafhængighed, og det er blevet fejret verden over. 

Danmark tilknytning til Finland er stærk, og med et nordiske samarbejde både på ministerniveau og i den private sektor, samarbejder vi på kryds af landegrænser.

Nordiske baltiske kollegaere

Frihed til at gå på opdagelse i Finlands skove
Finland er kendt som landet med de mange søer, og når der ikke er en sø, så er der masser af skov. Skoven har en stor samfundsmæssig betydning, ikke bare for de mennesker som lever af skoven, men også fordi skovbruget står for ca. 20 % af den finske eksport. Store virksomheder som Metsä Wood, er bare en af de mange virksomheder, som gør en forskel for bæredygtigheden. Metsäs nye fabrik i Äänekoski mill er et bevis på en fabrik, der er meget mere end en produktion. Den er både meget effektivt, men også bæredygtig i forhold til energi, og selvfølgelig i forhold til alt det PEFC-certificeret træ, som bliver forarbejdet på fabrikken.
At Metsä Wood og andre virksomheder i Finland kan dokumentere deres bæredygtighed hænger sammen med det arbejde PEFC Finland lagde tilbage i 1999. Finland gik forrest i at sikre at skoven også bliver drevet bæredygtigt, og at skovbruget kan dokumentere bæredygtigheden gennem PEFC-systemet. Finland har valgt PEFC-systemet giver mindre skovejere en mulighed for at dokumenter deres bæredygtighed. En PEFC-certificering for en skovejer er med til at sikre at skove bliver drevet bæredygtigt, og giver muligheder for at afsætte deres træ på marked, og leve op til den stigende efterspørgsel på bæredygtigt træ.

Finland er på mange måder en inspirationskilde, når det handler om at arbejde med bæredygtighed både i skoven, men også i forhold til den omverden som bliver tæt inddraget i arbejdet for mere bæredygtig skovbrug. Friluftslivet er en stor del af Finlands arbejde for at fremme forståelsen og vigtigheden af at beskytte skoven. Mange finner, selvom de måske i denne generation er blevet byboer, er også skovejere og har et tæt forhold til deres skove. Frihed til at gå på opdagelse i naturen, betyder at alle har ret til at bruge skoven i Finland, ved at slå telt op, samle bær eller fx fiske i mange af de finske søer.

Bæredygtig samarbejde i Norden
Finland er et godt eksempel på, hvordan naturen kan bruges, og at skovene i dag vokser til kommende generationer. Sverige, Norge, og de baltiske lande har sammen med Finland samarbejdet om at styrke det fælles arbejde med at udbrede kendskabet til PEFC. Som selvstændige nationale systemet, er vi på sammen tid også en nordisk alliance, hvor viden og fælles projekter lanceres. Handelsmæssigt er vi tæt forbundet, og blandt andet byggebranchen bliver forsynet med træ fra vores nordiske kollegaer, og for at styrke fællesskabet i regionen er de baltiske lande også en del af fællesskabet.


PEFC Danmark ønsker Finland tillykke med jubilæet, og ser frem til det fortsatte samarbejde

 

 

Seneste nyt

20. december 2017

Juletræsskov i midtbyen

Nyheder Alle

18. oktober 2017

Nyt ansigt hos PEFC Danmark

Nyheder Alle

24. september 2017

Det grønne trin hos WOOD STEP

Nyheder Alle

Tilmeld nyhedsbrev

Din e-mail adresse