Dansk biomasseleverandør opnår PEFC Sporbarhedscertificering

Verdo Trading er som en af de første store biomasseleverandører i Danmark blevet PEFC-sporbarhedscertificeret Certifikatet er endnu en garanti for, at det PEFC- certificerede biobrændsel, som Verdo Trading handler med, er socialt og miljømæssigt bæredygtigt. Ikke nok med det har Verdo yderligere opnået et medlemsskab hos PEFC Danmark. 

Dansk biomasseleverandør opnår PEFC Sporbarhedscertificering

13. november 2019 PEFC Danmark

.Verdo Trading er som en af de første store biomasseleverandører i Danmark blevet PEFC-sporbarhedscertificeret Certifikatet er endnu en garanti for, at det PEFC- certificerede biobrændsel, som Verdo Trading handler med, er socialt og miljømæssigt bæredygtigt. Ikke nok med det har Verdo yderligere opnået et medlemsskab hos PEFC Danmark.

Fældningen af træer må kun finde sted i skove, hvor der tages dokumenteret hensyn til biodiversitet, klima, arbejdere og lokalbefolkning. Det fældede træ skal kunne spores hele vejen fra skov til savværk og videre til butik eller forbrændingsanlæg.  

Sådan lyder grundelementerne bag et af verdens førende skovcertificeringssystemer for bæredygtigt skovbrug kaldet Programme for the Endorsement of Forest Certification, forkortet PEFC™, hvis krav til bæredygtighed og sporbarhed Verdo’s handel med biobrændsler lever op til.

Handel med biomasse er et af Verdo-koncernens store forretningsområder, og virksomheden er en af Europas førende leverandører af biomasse i form af for eksempel træpiller, træflis og træbriketter.   

”Med et PEFC-certifikat er man som virksomhed med til at sikre, at skovene bliver forvaltet bæredygtigt. Skovrydning er et stort, internationalt problem, men med certificeringen tages en lang række hensyn for at sikre miljømæssig og social bæredygtighed,” fortæller Morten Thorøe, der er sekretariatsleder i PEFC Danmark.

Verdo går forrest i udviklingen

Når vi i Verdo tager initiativ til at få sådan en certificering, så er det ikke, fordi vi skal. Vi gør det, fordi vi kan og vil bidrage til en grønnere omstilling Benny Corneliusen, Bioenergy Manager hos Verdo

Verdo Trading har tidligere opnået FSC®- og SBP-sporbarhedscertificeringer. Foruden Verdo Trading kan kun to andre større, danske biomasseleverandører bryste sig af det grønne PEFC-logo. 

”Vi har handlet med biobrændsler i mange år og har fulgt udviklingen for en mere bæredygtig tilgang til brug af biomasse. Tendensen er, at der stilles større krav til virksomhederne, og vi skal være bedre til at dokumentere hele forsyningskæden. Den udvikling vil vi gerne gå forrest med. Derfor undersøger vi løbende, hvordan vi kan sikre ansvarlige og klimavenlige forsyningskæder,” siger Benny Corneliusen, der er Bioenergy Manager med ansvar for træflis i Verdo. Og den indstilling sætter de pris på i PEFC Danmark: 

”Verdo er med til at ændre samfundet, når de kan dokumentere, at deres indkøb er bæredygtige. Når fjernvarmekunderne åbner for deres termostater, så kan de være sikre på, at det ikke ødelægger verdens skove,” siger Morten Thorøe.

Ifølge Benny Corneliusen går Verdo længere i sine bestræbelser på at tage ansvar for verdens klode, end energiselskabet egentlig er forpligtiget til. 

I rollen som ordinært medlem hos PEFC

Med et PEFC-medlemskab tager Verdo yderligere del i den bæredygtige udvikling. Som ordinært medlem i PEFC bliver virksomhedens bidrag til udformningen af PEFC-certificeringen af bæredygtigt skovbrug markant større. Da PEFC er en medlemsstyret, non-profit forening, garanterer medlemsskabet hos PEFC at virksomheden får en mere betydningsfuld rolle og indflydelse på udformningen af foreningen og PEFC systemet.

Certificering kræver fuld sporbarhed

For at få et PEFC-sporbarhedscertifikat skal bæredygtigheden dokumenteres, og det stiller store krav til sporbarhed af træet, der uanset slutprodukt skal kunne spores tilbage til sin oprindelse.

”For at en virksomhed kan blive PEFC-certificeret, skal virksomheden have helt styr på sine leverandører, så der er fuld sporbarhed af det træ, der bruges eller sælges,” fortæller Morten Thorøe.

Certificeringen åbner for mere bæredygtig handel

Den nye certificering stiller høje krav til sporbarhed af for eksempel træflis og træpiller, men har også forretningsmæssige fordele. 

Certifikatet giver mulighed for at handle på yderligere en del af markedet, der tidligere var lukket land. Verdo Trading har nemlig opnået PEFC-sporbarhedscertificering, og det giver selskabet mulighed for at sælge certificerede biobrændsler videre til andre varmeselskaber, ligesom Verdo Trading også kan videresælge SBP- og FSC®-mærket biobrændsel.

”Tidligere kunne vi godt købe PEFC-certificeret træ, men vi kunne ikke videresælge det som PEFC-certificeret. Det kan vi nu til gavn for de kunder, der handler hos os,” fortæller Benny Corneliusen.

Verdo lever op til Brancheaftalens krav om bæredygtighed

Opnåelsen af PEFC-certifikatet er endnu en måde at dokumentere efterlevelsen af de bæredygtighedskrav, der blandt andet stilles til fremstilling af biomasse ved skovbrug i Brancheaftalen mellem på den ene side Dansk Fjernvarme og Dansk Energi og de danske myndigheder på den anden side.  

Brancheaftalen stiller også krav om, at den biomasse, der brændes af på danske kraftvarmeværker fra år 2019 og frem, skal være 100 procent bæredygtig. Verdo lever fuldt op til aftalen.

Mere om Verdo

Verdo A/S er en selvejende, forbrugerstyret energikoncern med hovedsæde i Randers. Siden 1906 har Verdo beskæftiget sig med varme, vand og strøm, men har også kommercielle forretningsområder som udvikling, etablering og service af grønne energianlæg, handel med bæredygtige biobrændsler og drift og vedligehold af teknisk infrastruktur.
Verdo har 550 medarbejdere og en årlig omsætning på 2,4 mia. kroner.

Verdo Trading er et af Verdo’s forretningsområder, der handler med brændsler som træflis, træpiller og alternative biobrændsler i indland og udland.
Verdo Trading er en af Nordeuropas førende leverandører af bæredygtig, certificeret biomasse til industri og fjernvarmeværker.

Læs mere om Verdo her.  

For yderligere information kontakt:
Nils Gottlieb Johansen, presseansvarlig i Verdo, 
på tlf. 41 74 42 71 eller e-mail: nigo@verdo.com


Morten Thorøe, Sekretariatsleder i PEFC Danmark, 
på tlf. +45 60 60 56 49 eller e-mail mt@pefc.dk.

Foto: Verdo 


Seneste nyt

4. oktober 2019

Standardrevision 2019: Godt fra start!

PEFC Danmark

24. september 2019

PEFC med på audit hos Sjakk

Virksomheder

28. august 2019

XL-BYG vælger medlemskab af PEFC

Nyheder Alle

Tilmeld nyhedsbrev

Din e-mail adresse