Danmarks første DGNB-certificerede villa - og så endda med platin udmærkelse

Nu har Villa Grenaa også fået et bevis på at være Danmarks første villa med en DGNB-certificering – den hårdeste og mest omfangsrige certificering indenfor bæredygtigt byggeri.

Danmarks første DGNB-certificerede villa - og så endda med platin udmærkelse

19. oktober 2020 PEFC Danmark

Nu har Villa Grenaa også fået et bevis på at være Danmarks første villa med en DGNB-certificering – den hårdeste og mest omfangsrige certificering indenfor bæredygtigt byggeri. Villa Grenaa tager glædeligt imod endnu en titel, da huset allerede har fået titlen, som det første PEFC-certificeret familiehus i verden. Familien Friis Thaagaarrd evnede nemlig at bygge et bæredygtigt hjem, hvor de gav træ en helt central rolle. Deres flotte arbejde har resulteret i to certificeringer, som dokumenterer at deres bæredygtige hus faktisk er bæredygtigt i alle facetter. 

Da Louise og Dennis Friis Thaagaard bestemte sig for det ambitiøse byggeprojekt, var det med tanken om at kunne inspirere andre til at gøre det samme. De ønskede at bevise for de familier som vælger at bygge nyt, at der findes mange muligheder for at tage aktive bæredygtige valg i deres byggeri. Familien bag Villa Grenaa havde en intention om at implementere så mange bæredygtige løsninger, og deres DGNB-certificering er et bevis på, at familien er lykkedes med deres projekt.

Beviser mulighederne for bæredygtige valg

Bygherre Dennis Friis Thaagaard og direktør for Jakobsen Huse ApS moftog i januar 2020 et PEFC-certifikat. 

Certificering er for familien Friis Thaagaard i Villa Grenaa ikke bare et stykke papir til skuffen, men en ambition om at bygge bæredygtigt på alle paramenter og kunne måle effekten af det – men vigtigst af alt, ønskede de med projektet at kunne bevise at bæredygtigt byggeri er muligt. Både for dem selv og alle andre. Nu kan de udover det certifikat, som de fik overrakt på indflytningsdagen, som bevis på at være verdens første PEFC-certificerede villa, også flotte sig med et DGNB-certifikat – endda med platin udmærkelse.   

Det var særligt vigtigt for familien at få andres ord for, at deres hus var bæredygtigt. Der findes efterhånden mange bæredygtige huse – specielt rundt om i de bæredygtige landsbyer i Danmark – men for familien Friis Thaagaard var et konkret bevis på deres indsats et mål i sig selv. Derfor valgte de ret hurtigt i processen, at huset skulle stemples som værende bæredygtigt – og gerne så meget som muligt. Valget faldt på den europæiske bæredygtighedscertificering DGNB, som nok er det skrappeste sæt kriterier for bæredygtigt byggeri i verden. Derudover ønskede de i den forbindelse også en PEFC-certificering, da de med denne certificering kunne dokumentere deres brug af bæredygtigt træ. 

Træ giver topkarakterer

"Når man nu kan bygge bæredygtigt, og verden skriger på bæredygtighed, så giver det da ikke mening at lade være!" Dennis Friis Thaagaard, ejer af Villa Grenaa

De bæredygtige tiltag er at finde i hele huset, men selve husets konstruktion består primært af træ. Det at benytte træ til familiehusets konstruktion er et valg, som har en masse sidegevinster, og dermed får træet en større rolle end blot for konstruktionen. Det gælder både det æstetiske udtryk og det personlige klima, og derudover fungerer træ som et karbonlager, så CObliver opbevaret i huset.

Da Villa Grenaa er et træhus, var det derfor naturligt at gå efter at få det certificeret inden for bæredygtigt træ. I januar 2020 inviterede familien til åbent hus, hvor de fik overrakt et bevis for at eje Verdens første villa med en PEFC-certificering. De formåede i samarbejde med Jakobsen Huse ApS at bygge et hus, hvor 85% af alt træ er PEFC certificeret. Derudover er det resterende træ enten certificeret efter andre systemer eller er blevet sporet tilbage til andre bæredygtige skove. Dermed er huset altså bygget af 100% bæredygtigt træ.

Generelt synes vi ikke, at det gav mening at bygge et meget bæredygtigt hus med fantastisk lavt miljø- og klimaaftryk og et utroligt godt indeklima, hvis vi ikke også kunne dokumentere, at det var bygget af 100% bæredygtigt træ. Der er jo ret meget træ i et træhus, så selvfølgelig skal det stamme fra skove, som er forvaltet til at leve for evigt,” fortæller Dennis Thaagaard, ejer af Villa Grenaa.

Men beslutningen om at benytte træ i konstruktionen har også haft en særlig betydning for de point, der er givet i DGNB-certificeringen. 

"Vi har fået masser af point i DGNB-certificeringen, fordi vi havde PEFC dokumentationen, og derved kunne bevise at vores materialer stammede fra bæredygtigt forvaltede skove. Herudover gav det også masser af point blot det faktum at huset er lavet af træ, da det giver et utroligt godt klimaaftryk ift. murstenshuse," fortsætter Dennis Friis Thaagaard.

Før NEPCon Certificering, som den uafhængige tredje-part på projektet, kunne udstede et PEFC-certifikatet, var det Jakobsen Huse som havde ansvaret for at få dokumenteret alt træ, som senere skulle vise sig at gøre arbejdet med dokumentering af træ i DGNB lettere. Det har været tydeligt, at Villa Grenaas PEFC-certificering har understøttet DGNB-certificering. På samme tid har Dennis Friis Thaagaard og familien fået et hus, som andre kan lade sig inspirere af, og de har påvist at certificeret træ vægter højt i graden af bæredygtighed.

Sværere end de troede

Tæt ved skoven og stranden i den sydlige del af Grenaa ligger grunden, der blev købt i 2012, men det var først i 2017 at byggeplanerne for alvor gik i gang. Herefter stødte familien ind i en lang række udfordringer. Det var svært at finde håndværkere, som ville og kunne bygge bæredygtigt. Og materialerne der skulle anvendes for at kunne få de to ønskede certificeringer i hus, var heller ikke nemme at finde. Det er nemlig ikke altid nemt at være pionerer. Da ambitionerne var at skabe et 100% bæredygtigt huskoncept, var de produkter, som de ønskede at benytte ikke altid tilgængelige i de danske byggecentre.

"Det var helt klart at vi var de første, der skulle bygge en villa efter de meget skrappe DGNB-krav. Der var ingen steder vi kunne gå hen for at få en samlet kyndig vejledning. Men heldigvis kommer der stadig nye materialer til byggebranchen. Disse vil give plads til nye udtryk og funktioner fremover”, siger Dennis Friis Thaagaard. 

”Det var helt klart at vi var de første, der skulle bygge villa efter de meget skrappe DGNB krav. Der var ingen steder vi kunne gå hen for at få en samlet kyndig vejledning”, siger Dennis Thaagaard. 

- men løsningen fandtes

 Familien brugte mange aftener og weekender på at samle information om materialer, håndværkere, byggemetoder, certifikater, tekniske specifikationer og bæredygtighed. Da familien fandt frem til byggefirmaet Jakobsen Huse, fandt de en totalentreprenør, hvor konceptet og materialerne allerede matchede kravene til bæredygtighed. Alt det hårde arbejde gav flotte resultater i sidste ende, men valget af dokumenteret bæredygtigt træ skulle være centralt i hele processen.

Vi tror på, at DGNB og PEFC bliver de certificeringer, som den kvalitetsbevidste bygherre vil gå efter fremover. Du ved med sikkerhed, at materialerne og processen i dit livs største investering reelt er bæredygtig. Derfor har vi brugt virkeligt mange timer på Villa Grenaa,” forklarer Maria Venø Jakobsen, ejer og direktør af Jakobsen Huse.

Jakobsen huse har i mange år arbejdet med at de byggematerialer som skal bruges, også skal være almindelig hyldevare, så der er en fornuftig pris og markedsadgang for alle i byggebranchen. Det skulle gøre processen noget nemmere og håndgribelig, så flere kan følge og blive inspireret af Villa Grenaa. 

Vi oplever i større udstrækning at der endelig sker en positiv udvikling i forhold til, at der udvikles nye og bæredygtige alternativer til traditionelle miljøbelastende og indeklima-skadelige materialer og kemibaserede løsninger - og samtidig ser vi også en udvikling i, at disse naturlige og bæredygtige materialer bliver hyldevare hos underleverandørerne,” afslutter Maria Venø. 

Læs mere om Jakobsen Huse ApS' certificering ved DGNB og PEFC her

Grøn energi, genbrug og fantastisk indeklima

Villa Grenaa er baseret 100% på grøn energi. En del bliver produceret af husets solceller. Og opvarmningen sker via en varmepumpe, der hele tiden suger opvarmet luft ind igennem de pivutætte vinduer. Familien kører Tesla og er dermed meget opmærksom på at fossilt energi er fortid. 

Mange af materialerne i huset stammer fra genbrug. For eksempel er underlaget under gulvbrædderne lavet af gamle bildæk, og gardinerne er lavet af plastikflasker, der er samlet ind i europæiske skove.

Det har været vigtigt for familien at huset fik et fantastisk indeklima. De spiser hovedsageligt økologisk mad, og ville derfor også gerne minimere kemiindholdet i selve huset. I forbindelse med DGNB certificeringen blev huset gennemtestet for afdampning af kemiske stoffer, og der var praktisk taget intet at finde. At alle vægge er klinet med ler gør blot indeklimaet endnu bedre. Og lydisolerende Troldtektplader i loftet, store tagudhæng og tagvinduer gør også styringen af akustik, lysindfald og temperatur ganske nemt. 

Selv vandforbruget er optimeret, da alt vand fra husets brusere renses og genbruges i toiletter og vaskemaskine.

Villa Grenaa har dermed en lang række bæredygtige tiltag, som tilsammen gør, at huset kan karakteriseres som en af verdens mest bæredygtige boliger – i hvert fald hvis man vurderer ud fra certificeringerne.

Om Familien Friis Thaagaard (bygherre)

Familien der flyttede ind i Villa Grenaa i januar 2020 består af Benjamin Falk Friis Thaagaard (11 år), Louise Friis Thaagaard (42 år), og Dennis Friis Thaagaard (51 år). Benjamin går i 5. klasse på Rosmus Skole. Louise arbejder som sekretær hos Dennis, og Dennis ejer og leder Sustainor – et konsulentvirksomhed, der rådgiver danske virksomheder i CSR og bæredygtighed.

Om DGNB

DGNB (Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen) er den skrappeste standard indenfor bæredygtigt byggeri. Den blev introduceret i Danmark i 2012, og er hovedsageligt blevet anvendt på større erhvervsbyggerier og etageejendomme. Certificeringerne uddeles af Danish Green Building Council. Kravene fordeler sig på proceskvalitet, økonomi, teknisk kvalitet, socio-kulturel og funktionel kvalitet samt miljø. Der kan opnås en certificering med sølv, guld eller platin. Læs mere her.

For yderligere information kontakt Dennis Friis Thaagaard (31 11 33 66, dennis@thaagaard.com) eller PEFC Danmark på info@pefc.dk

Tilmeld nyhedsbrev

Din e-mail adresse