100% bæredygtigt dansk træ

Byggebranchen har meldt klart ud – træ skal være bæredygtigt! Med forkortelser som DGNB, LEEED, BREEAM og det officielle Nordiske miljømærke – Svanemærket, har branchen klædt sig på.

100% bæredygtigt dansk træ

9. januar 2019 Nyheder Alle

Byggebranchen har meldt klart ud – træ skal være bæredygtigt!

leaf-3332355_1920.jpg


Med forkortelser som DGNB, LEEED, BREEAM og det officielle Nordiske miljømærke – Svanemærket, har branchen klædt sig på. Værktøjskassen med byggesystemer sætter bæredygtigt træ på dagsordenen. Danske virksomheder handler globalt, men der kan også handles lokalt.

Lokalt savværk med bæredygtig skov i baghaven
På Fyn ligger et savværk, Verninge Savværk, som indkøber træ fra bæredygtige skove i Danmark. Et netværk som igennem årene er blevet bygget op til at mindre skovejere henvender sig, men også de større skovforvaltere i Danmark er leveringsdygtige til savværket. At handle dansk har nogle klare fordele:

"Vi har meget godt træ i Danmark. Der er kort leveringstid, og jeg føler lidt, det er min egen baghave, jeg henter træet i. Ofte henter vi selv træet, så vi kender oprindelsesstedet og handler primært i PEFC-certificerede skove", fortæller Søren H. Larsen, salgschef i Verninge Savværk


Det lokale engagement som Verninge Savværk har, betyder at der handles både med tømmer til den lokale tømrermester, men også til de danske byggecentre. Alt fra specialopgaver til metervarer på træ kan leveres af savværket – og gerne dansk træ. At handle med bæredygtigt dansk træ er mere end blot værdiskabende for virksomheden. Det handler også om at deltage aktivt i den bæredygtige dagsorden.

 

"Jeg synes, det er vigtigt, at branchen støtter bæredygtigt skovbrug i Danmark. Vi skal sammen være med til at sikre, at skovens ressourcer bruges i den grønne omstilling", fortæller Søren H. Larsen, salgschef i Verninge Savværk, videre. 

 

Skovbrug i Danmark

Det nordiske marked for bæredygtigt træ har altid haft tætte bånd til Danmark, men træ fra Danmark skal vi bestemt ikke afskrive. Selvom skovarealet i Danmark næppe kan sammenlignes med vores nordiske kollegaer, så er der gode muligheder for at købe bæredygtigt træ lokalt.


"De sidste 20 år har flere skovejere valgt at blive PEFC-certificerede, og det er glædeligt at se træet bliver sendt videre ud til de andre led i værdikæden igennem savværker som Verninge Savværk. Det sikrer dokumentationen videre i værdikæden", fortæller Morten Thorøe, Sekretariatsleder i PEFC Danmark

 

Naturstyrelsen har det største certificerede areal i Danmark på omkring 200.000 hektar skov, men de mindste skovejere kan også være med. Private skovejere med skove på under 5 hektar er også PEFC-certificeret, og leveringsdygtige af dansk træ.

Den samlede indsat i Danmark betyder at PEFC-certificerede skove og virksomheder, som Verninge Savværk, kan bidrage til at sikre bæredygtigt træ til branchen, også dansk træ.For yderlig information kontakt:
Sekretariatsleder i PEFC Danmark Morten Thorøe, mt@pefc.dk, tlf. 60 60 56 49.

Kort om PEFC Danmark
PEFC (Programme for the endorsement of Forest Certification) er verdens største certificeringssystem for bæredygtigt skovbrug. Et godkendt og anerkendt miljø-mærke for bæredygtigt træ til forbrugerne. PEFC Danmark er en medlemsstyret, selvejende og uafhængig juridisk forening, der ejer samt står for udvikling, administration og vedligeholdelse af det danske PEFC certificeringssystem for bæredygtig skovdrift. PEFC Danmark er medlem af PEFC International, og den danske PEFC-ordning er godkendt af PEFC international så skovejere og virksomheder certificeret i Danmark kan anvende PEFC-mærket.

Seneste nyt

9. januar 2019

Skoven og bjergene er mit andet hjem

Nyheder Alle

19. december 2018

Glædelig jul og godt nytår

Nyheder Alle

Tilmeld nyhedsbrev

Din e-mail adresse