Orienteringsløb i bæredygtig skov

Et af verdens største orienteringsløb er blevet afholdt i en PEFC-certificeret skov. Mere end 20.000 deltog i løbet i området omkring Lahti-Hollola-Jukola i Finland.

Orienteringsløb i bæredygtig skov

5. september 2018 Nyheder Alle

Et af verdens største orienteringsløb er blevet afholdt i en PEFC-certificeret skov. Mere end 20.000 deltog i løbet i området omkring Lahti-Hollola-Jukola i Finland.

Et løb med en lang historie

Første gang orientereringsløbet blev afholdt var i juli 1949. Dengang var der 41 hold tilmeldt, og regnen stod ned, modsat i år, hvor løbet fik en varm og tør start. Siden det første løb i 1949 er der også sket meget i forhold til tilgængelighed, deltagerantal og kendskab. I dag er der nemlig både verdensmestre, 80-årige og nybegyndere blandt deltagerne. Det er altså et løb for alle, uanset alder, form og tidligere erfaringer med løb. Løbet er støttet af omkring 1500 frivillige, og sammen med de mange besøgende og deltagende, er skovene i Finland omdrejningspunkt for det store event. 

Skoven – løbets legeplads

Familieskovbruget er kernen i PEFC, og det er derfor naturligt at et af verdens største orienteringsløb blev afholdt i netop PEFC-certificeret skov, hvor flere skovejere udviser glæde ved at netop deres jord danner rammen om løbet. 

- Det er helt fantastisk at så mange jordejere føler sig beæret over at orienteringsløbet forløber i deres skov. Det viser tillid fra begge partner og en gensidige påskønnelse,fortæller Pirjo Valjanen, fra det finske orienteringsløbsforbund (The Finnish Orienteering Federation)

Jukola løbet løber af stablen i en skov som er omkring 10 kvadratkilometer. Mere end 62 forskellige skovejere er i områet, og alle er PEFC-certificerede - Men hvad betyder det egentlig? 
Målet med PEFC-systemet er at sikre at skovejere ikke bare bevarer biodiversiteten og tager hensyn til de økonomiske aspekter, men også at der er fokus på at skoven kan bruges rekreativt. 

Men hvad sker der, når tusindvis af løbere bruger naturen og tramper på det samme område i mere end 24 timer? Ødelægger det ikke skove? 
Ved planlægningen af Jukola løbet blev der taget hensyn til naturen, dyrene og planterne. Ruten er blevet planlagt nøje efter hensyn til de mest såbare områder, så disse ikke bliver berørt.  
For en del år siden blev konkurrenceområdet gennemgået i en miljøundersøgelse, der viste at naturen næsten ikke blev påvirket af løbet. 
Efter et af Jukolas løbene var der en lokal, som rapporterede at svampe-høsten faktisk var betydelig større end tidligere, specielt på grund af de steder løberne vækkede mycelium til live.

Orienteringsløbere har en god grund til at tage vare på naturen. Uden biodiversiteten i skovene, ville sporten ikke eksistere og slet ikke have fået lige så meget succes og opmærksomhed, som den har i dag. 

Afslapning i saunaen - det er jo i Finland

I området for omklædning, var der selvfølgelig en sauna, også i den varme sommer. De glade og beskidte løbere var klar til en velfortjent pause i saunaen.
Sauna, midsommersolen og de PEFC-certificerede skove står som et tydelig indtryk på et velafholdt event indtil næste år, hvor det succesfulde løb afholdes igen.

Læs mere om hele løbet, og PEFC Finlands arbejde her: http://www.jukola.com/2018/


Tilmeld nyhedsbrev

Din e-mail adresse