Modebranchen som bæredygtig industri?

Du har måske bemærket, at der det sidste stykke tid har været snakket om, hvordan vores skove kan hjælpe modeindustrien med deres mission om at blive mere bæredygtige?

Modebranchen som bæredygtig industri?

5. september 2018 Nyheder Alle

Du har måske bemærket, at der det sidste stykke tid har været snakket om, hvordan vores skove kan hjælpe modeindustrien med deres mission om at blive mere bæredygtige? PEFC er glade for at netop dette emne er kommet op dagsordnen, og det er glædeligt at også FN arbejder hen imod en mere bæredygtig modeindustri.

Netop FN's arbejde under udstillingen HLPF – United Nations High Level Political Forumer har været en katalysator for at sætte fokus på skoven og modebranchen under initiativet ”Forests for Fashion initiative”, som er et længerevarende partnerskab med UECE/FAO.

HLPH er en udstilling, der varer to uger, hvor unge designere har haft mulighed for at vise innovative løsninger og fantastisk tøj lavet af materiale fra skoven. En af designerne er den spanske designer María Lafuente, som har brugt verdens først PEFC-certificerede stof, produceret af Textil Santederina.

Bærdygtighed er ikke et modefænomen

Denne somme blev der afholdt en reception om skoven, mode og De 17 Verdensmål for bæredygtig udvikling ved FN’s hovedkvarter, og det tiltrak stor opmærksomhed. Skuespillerinde, producer og UNDP Goodwill Ambassadør Michelle Yeoh var hovedtaler ved receptionen og præsenterede hendes nye video ”Made in Forests”.Videoen viser, hvordan bæredygtig mode kan se ud, uden at gå på kompromis med skønheden ved tøj, fortæller Michelle Yeoh.

Lige nu er Michelle Yeoh ved at optage en ny sæson af “Star Trek: Discovery”, men hendes nye film har, ifølge hende selv, åbnet hendes øjne for at der skal træffes nye og mere bæredygtige valg i modebranchen. 

 “Bæredygtig mode er ikke en futuristisk ide fra en galaxe. Det er et valg, vi alle bliver nødt til at være opmærksomme på, her og nu, for et bedre liv på vores planet”, fortæller Michelle Yeoh.

En anden vigtig aktør, som bakker op om Michelle Yeohs udtalelser, er Olga Algayerova, Executive Secretary of UNECE:

- Vi bliver nødt til at flytte os fra en modebranche, som har et stort aftryk på vores plantet, til en som inspirer og bruger naturlige ressourcer bæredygtigt. Skovene kan hjælpe med denne transformation.

Efterspørgsel efter fibre fra skove er i vækst

Der er gode nyheder for vores planet, da flere modemærker øger andelen af deres designs, som kommer fra tekstiler, og  som er baseret på materialer fra skoven. Der er et dog stort MEN, for der er behov for at vide, hvor disse fibre kommer fra. Det skal sikres at de kommer fra skove, som er bæredygtigt forvaltet, og dermed også vil være der til fremtidige generationer.

En PEFC-certificering kan være løsningen ved at modemærkerne specificerer at fibrene skal komme fra bæredygtigt forvaltede skove, som lever op til strenge internationale krav, i deres indkøbspolitikker. En PEFC-certificering hjælper med at opbygge tillid til at produkterne er bæredygtige, kommer fra bæredygtige skove, og i forlængelse heraf skaber en øget værdi af vores skove. 

At øge værdien af skovene, er en af de bedste måder at bevare vores skove, forbygge udryddelse, og at sikre, at jorden ikke bliver brugt til på en uholdbar måde. At bevare skovene og at skabe en bæredygtig værdikæde er altafgørende for at opnå FN’s 17 verdensmål for en bæredygtig fremtid. 

Forests for Fashion initiative

Selvom vi ikke kan løse alle udfordringer, som er forbundet med modeindustrien, så kan vi blive en del af løsningen. Derfor arbejder PEFC med UNECE/FAO og Forests for Fashion initiative, hvor det åbenlyse link er mellem træbaseret materiale fra bæredygtige skove og modeverden. Find ud af mere her!

Mere information:

Tilmeld nyhedsbrev

Din e-mail adresse