Gode muligheder for friluftsliv i de PEFC-certificerede skove

Bæredygtighed er det treenige hensyn til miljø, økonomi og ikke mindst de sociale forhold. Derfor sætter PEFC Danmark nu skarpt på friluftslivet i skovene.

Gode muligheder for friluftsliv i de PEFC-certificerede skove

7. december 2022 PEFC Danmark

Det gode friluftsliv nu en eksplicit del af, hvad det vil sige at være en PEFC-certificeret skov, og der skal derfor sikres gode muligheder for friluftsliv og naturoplevelser i skoven. Sådan står der i den nye PEFC-skovstandard. Det er glædelige nyheder, mener Thomas Larsen Schmidt, der er konsulent hos DGI Outdoor.


”PEFC-standard kan hæve sig over lovgivningen og derved gøre skoven bedre og mere bæredygtig - ikke kun hvad angår natur og økonomi, men også i forhold til den sociale kontekst, som de private skovejere indgår i. Hertil vil vi i DGI gerne understøtte et positivt samarbejde mellem skovejeren og den lokale idrætsforening, der vil arrangere eksempelvis et løb eller en cykeltur,” siger han.


Henvender en løbeklub sig til en skovejer for at afsøge, om det er muligt at afholde løb i skoven, skal skovejeren udvise imødekommenhed over for behovet. Ifølge skovstandarden skal friluftsforanstaltningerne stå i et rimeligt forhold til det lokale behov, skovens størrelse, de økonomiske muligheder. Det betyder, at man kan forvente færre tiltag i små skove, og flere tiltag i store skove med mange skovgængere.


“‘Et rimeligt forhold’ er jo en relativ størrelse at forholde sig til, så næste gang standarden skal revideres, kan man med fordel blive endnu skarpere på, hvad man helt præcist forventer af skovgængere og skovejere. Dog synes jeg, at man er kommet frem til en god måde at indfase friluft i standarden,” mener Larsen Schmidt.


Et af standardens konkrete tiltage er, at skovens brugere let skal kunne tilgå informationer om, hvilke muligheder for friluftsliv, skoven rummer. Det kan eksempelvis være et kort over skovens stier, hegn og rastepladser. Dette udviser Larsen Schmidt stor begejstring for. “Jeg synes, det er vigtigt, at helt almindelige mennesker, der vil på søndagsudflugt, hurtigt kan få overblik. Det gør det skoven mere tilgængelig, så flest muligt kan få glæde af vores skønne natur,” siger han. Netop tilgængelighed er nøgleordet, og med skovstandardens nyeste afsnit kommer skoven endnu tættere på de mennesker, der omgås i den - også i mange generationer fremover.

Tilmeld nyhedsbrev

Din e-mail adresse