Frøslev Træ om stor ordre på PEFC-certificeret ThermoWood: Certificeret træ er fremtidens byggemateriale
Frøslev Træ har netop aftalt at levere 50.000 meter PEFC-certificeret ThermoWood til Region Hovedstadens nye supersygehus. Ordren peger ind i en større tendens i byggebranchen, hvor flere og flere vælger at bygge med træ for at nedbringe CO2-aftrykket. Frøslev Træ beskriver hertil certificering som et must.
Frøslev Træ om stor ordre på PEFC-certificeret ThermoWood: Certificeret træ er fremtidens byggemateriale
20. december 2021 Virksomheder
Af Ida Juul Schiøtz, kommunikationsmedarbejder hos PEFC Danmark
Når det nye supersygehus i Nordsjælland står færdigt, vil facaderne være beklædt med ikke mindre end 50.000 meter PEFC-certificeret ThermoWood fra Frøslev Træ. Region Hovedstaden ønsker at indtænke bæredygtighed i alle aspekter af byggeriet, og det var derfor naturligt at vælge træ som byggemateriale.
”Bygherren har stillet ambitiøse krav til kvalitet og bæredygtighed. Her er certificeret træ en selvfølge,” fortæller Thomas Mark Venås, der er udviklingschef hos Frøslev Træ.
ThermoWood; nordisk træ uden kemi
FRØSLEV ThermoWood er ikke blot PEFC-certificeret. I tråd med PEFC’s grønne ånd er produktet også bemærkelsesværdigt bæredygtigt fremstillet. ThermoWood fremstilles ved termisk modificering og processen foregår uden kemiske tilsætningsstoffer. Det er et godt alternativ til de traditionelle behandlinger, som nordisk træ normalt må underlægges for at blive holdbart til udendørs brug.
Således peger ThermoWood direkte ind i Frøslevs vision om at blive markedets førende videnspartner indenfor bæredygtigt kvalitetstræ i Nordeuropa. Denne vision bæres af virksomhedens faglige stolthed og kærlighed til træ; naturmaterialet, som de kalder fremtidens byggemateriale.
Certificeret træ er fremtidens byggemateriale
Hovedparten af det råtræ, Frøslev indkøber, er certificeret. Og en stor del heraf er PEFC-certificeret.
”Vi opfordrer alle vores samarbejdspartnere til at arbejde med certificering,” fortæller Thomas Mark Venås, og understreger: ”Certificering er i dag et must.”
På træ generelt ser Frøslev en markant forøget interesse i byggebranchen, og også her er træ-certificering en god forudsætning for samhandlen. Udviklingschefen vurderer, at den øgede interesse for træ skyldes, at samfundet i stigende grad har fokus på at nedbringe CO2-belastningen fra fremstilling af byggematerialer. Træ har nemlig en stor fordel; det optager CO2 i stedet for at forbruge det. Og så kan træ genbruges mange gange.
Når et træ vokser, optager det CO2 fra atmosfæren og omdanner det til cellulose, hemicellulose og lignin. Indtil den dag træet nedbrydes i skovbunden eller brændes, vil CO2en være lagret - selv efter at træet er forarbejdet og produkterne pryder facaden på et supersygehus. Genanvendes facadetræet efter endt ’første liv’ til for eksempel spånplader, fortsætter CO2-lagringen endnu længere. Dette er blandt andet dokumenteret i Frøslevs miljøvaredeklarationer (EPD’er).
I PEFC Danmark er man begejstret for, at byggebranchens aktører i stigende grad viser interesse for træ.
”Træ er et godt materiale i forhold til de mange klimaproblemer, vi har i dag. Når vi bruger det rigtigt og substituerer mursten eller beton med certificeret træ, får vi en CO2 besparelse og dermed et grønnere byggeri,” fortæller Peter Bæk, generalsekretær for PEFC Danmark.
Træets stigende popularitet stiller store krav til Frøslev som leverandør, fordi de skal kunne rådgive meget trækyndige forhandlere og samtidig vejlede andre interessenter, som måske aldrig har bygget med træ før.
”Vi sætter en ære i faglig korrekt rådgivning og sparring. Hvis vi mener, at træ ikke er det bedste alternativ til en given opgave; ja, så siger vi det!” fortæller Thomas Mark Venås og uddyber: ”Vores mål er at udbrede træ som byggemateriale; ikke at anbefale det til alle anvendelser.”
Alle artiklens billeder tilhører Frøslev Træ og portrætterer bygninger med Frøslev ThermoWood.