Fra frø til hylde – et rigtigt eventyr!
8. juni 2016 Nyheder Alle
Denne artikel er bragt i FUT bladet, juni 2016. Vi siger tak til FUT for ordet.
Har du nogensinde undret dig over, hvorfor et produkt i et byggecenter er bæredygtigt? Du får her en eksklusiv biografi om "Frøet" der ville være bæredygtig.
Der var engang et "Frø", som var klar til at vokse sig stor og mægtig i den frodige danske skov. Sådan kunne historien starte, hvis historien blev fortalt af H.C. Andersen. I PEFC Danmark vil vi dog fortælle om de krav og den sikkerhed, det giver de danske forbrugere, hvis en leverandør eller et byggecenter er PEFC-certificeret. Du får her historien om, hvordan "frøet" bliver et PEFC-certificeret produkt, som sælges på hylderne i de danske byggecentre.
"Frøet" vokser sig stort i skoven
Bæredygtig udvikling og drift af de danske skove handler om, at der skal være balance og dermed tages hensyn til både de økonomiske, økologiske og sociale aspekter ved skovdriften. PEFC Danmark arbejder med forskellige standarder, alt efter hvem der er PEFC-certificeret. Skovstandarden stiller en række krav, som et bæredygtig skovebrug skal leve op til. Kravene er opdelt i fire hovedafsnit:
1. Et skovdyrkningsafsnit
2. Et miljø- og biodiversitetsafsnit
3. Et socialt
4. Et planlægningsafsnit
Under hvert afsnit er det detaljeret beskrevet, hvilke krav skovbruget skal leve op til for at kunne kalde sig PEFC-certificeret. Den jord "Frøet" skal vokse i er der også stillet krav til i forhold til, hvilken slags jord det er, og når træet bliver fældet og skal køres væk fra skoven, er der også krav til de veje som transporten foregår på, således at blandt andet vandløb ikke belastes. Listen med kriterierne er lang, men det sikrer, at driften af skove er bæredygtigt.
Træet på savværket
"Frøet", som nu er blevet til en stor flot kævle er nu ankommet til savværket. Savværket skal nu følge PEFC-standarden for sporbarhed for at sikre, at træet kan spores helt tilbage til skoven. Dette sker ved hjælp af faktura, som alle skal indehold oplysninger om træets oprindelse. Når træet er blevet tilskåret, skal det fx videre til en fabrikant, som skal videre forarbejde træet til et færdigt produkt. Igennem hele værdikæden anvendes sporbarhedsstandarden, der sikrer, at man altid kan spore træet tilbage til den oprindelige skov, hvor det har groet.
Træet på fabrikken
Det lille "Frø" tænkte, hvad skal der mon ske med mig nu? "Skal jeg blive til et papkrus, eller får jeg æren af at blive forarbejdet på en fabrik og til slut ende i et af de danske byggecentre?" På en PEFC-certificeret fabrik er der ligesom på savværket PEFC-standard for sporbarhed, der skal sikre forbrugeren, at produktet kan spores. Standarden for sporbarhed bygger på to metoder, hvor træet enten skal være fysisk adskilt fra det ikke-PEFC-certificerede træ, eller efter en procentbaserede metode. Den procentbaserede metode henvender sig til virksomheder, der benytter produktions- og/eller handelsmetoder, hvor det certificerede råmateriale blandes med andre råmaterialekategorier, og hvor det certificerede råmateriale ikke klart kan identificeres i output-produkterne. I Danmark bliver flere og flere leverandører til de danske byggecentre PEFC-certificeret, hvilket sikrer et vigtigt led i sporbarheden og til levering til byggecentrene.
På hylden
"Hurra..." tænkte det lille "Frø", "jeg er blevet et byggemateriale! Jeg skal stå på hylden i et af de danske PEFC-certificerede byggecentre". Det havde været en lang tur for det lille "Frø", som for mange år siden blev sået i den PEFC-certificerede skov. Det sidste led i sporbarheden, det danske byggecenter, sikrer at slutbrugeren kan stå med et PEFC-certificeret produkt i hånden. Derfor er det også glædeligt, at så mange byggecentre vælger at blive PEFC-certificeret.
Og til de læsere, som gerne vil have en lykkelig slutning, så endte det lille "Frø" sine dage som gulvbrædder i en offentlig bygning, da statens indkøbspolitik kan stille krav til et godkendt miljømærke, som fx PEFC.
Hvem holder styr på at alle krav bliver overholdt, og at varen på hylden er PEFC-certificeret?
PEFC Danmark er en non-profit og ikke-statslig organisation, som arbejder for at fremme bæredygtigt skovbrug. Det er et ufravigeligt krav, at alle PEFC-certificeringer, udføres af PEFC notificerede certificeringsorganer. Certificeringsorganerne er således uafhængige af PEFC-Danmark, og det er derfor PEFC aldrig selv udsteder PEFC-certificeringen.
Tjek om din leverandør eller byggecenter er PEFC-certificeret her: http://www.pefc.dk/home/find-certifikat/certificeret-certifikater
Læs om FUT på deres hjemmeside www.fut.dk